Tannlegene Granmo

Klikk her for å redigere undertittel

Les om noen av behandlingene våre

Vanlige fyllinger

Vi er en amalgamfri klinikk og bruker bare tannfargede fyllingsmaterialer. Disse er i en glassforbindelse eller en plastkeramforbindelse. Er en tann for ødelagt eller svekket til at det er forsvarlig å legge en fylling, bør tannen heller ha en krone. (Les under krone/bro)

Rotfylling

Det er flere årsaker til at en tann må rotfylles. Det kan være store hull, tannverk pga betennelser i tann-nerven eller infekjsoner rundt rotspissen, skader, behov for å sette stift i tenner m.m. Vi har i tillegg til klassiske rotfyllingsmetoder også utstyr til maskinell utrensning av kanalene. Så fremt anatomien og forhold tillater det velger vi gjerne maskinell rotfyllingsterapi. Det gir en raskere utrensning blant annet.


Krone/bro.

Dersom en tann er for nedbrutt til å kunne bygges opp med fyllinger velges det kroneterapi. Man får da en fin, sterk og solid tann. Det kan være estetiske grunner til at man trenger en krone også. Mangler man tenner kan de erstattes ved å lage en bro. Dette er flere kroner spleiset sammen slik at de danner en rekke av tenner, og dermed kan lukke tannluke. 

Implantater

Dersom man ønsker å erstatte tenner uten å slipe på nabotenner, eller man rett og slett ikke har nabotenner å bruke pga tanntap, kan man få satt inn implantat. Dette består av en skru som settes inn i kjevebenet og en krone som så settes på toppen av skruen. Man kan også lage implantatbroer. 

Tannproteser

En tannprotese kan være en såkalt helprotese, der alle tenner erstattes (gebiss) eller en delprotese der man kombinerer egne tenner med protesetenner. En protese består av en akryllkomponent og tenner, og dersom det er en delprotese, metallklammere for godt feste i nabotenner. Dette er det vi kaller avtagbare løsninger. De er ikke sementert eller skrudd fast, og kan og skal taes av og på. Man kan også lage midlertidige proteser for å erstatte et tanntap på kortere sikt. Disse er rimeligere men også enklere.

Tannkjøttbehandling

Ved tannkjøttsykdom oppstår det betennelse i festeapparatet rundt tennene. Det vil si selve tannkjøttet, forankringsfibre og benvevet. Betennelsen skyldes hovedsakelig bakterier. Selv om det er en sykdom som hyppigst rammer den voksne delen av befolkningen, kan barn og unge også i sjeldne tilfeller utvikle tannkjøttsykdom. Risikofaktorer i forbindelse med utvikling av tannkjøttsykdom er blant annet røyking, diabetes, arv, bakterietype/flora, renhold, helsetilstanden generelt m.m. Behandlingen består i å fjerne bakteriefilmen fra rotoverflatene og lommene rundt tennene vha grundig dyprensing og om nødvendig små kirurgiske inngrep. Man kan om forholdene tillater det også legge inn "kunstig ben" for å erstatte bentap.Bedøvelse uten sprøyte!

Det høres kanskje for godt ut til å være sant, men det er det ikke. I vår klinikk tilbyr vi det systemet som kalles The Wand. (Man kan skjønne hvorfor det heter tryllestaven) Dette er et datastyrt bedøvelsesinstrument som gjør det mulig å legge en tilnærmet smertefri bedøvelse. Det er heller ikke klassiske sprøyter involvert, så dersom en pasient har sprøyteskrekk er dette den perfekte måten å bedøve på. Dette er en behagelig bedøvelse, og ofte kjenner ikke pasientene injeksjonene. 


Les mer her

Bleking

Det er effektive og ulike måter å få bleket tennene på. Dersom årsaken til den uønskede fargen skyldes fargepigmenter fra feks røyk, te, vin, kaffe, medisiner osv, som har festet seg til overflatene på tennene, kan det være nok å "spraybleke". Tennene høytrykksvaskes da med et spesielt rensepulver. Dette er svært effektivt og gir gode resultater. Dersom misfargingen sitter dypere i tennene må man bleke med blekeskinner og en blekegele. Blekeskinnene brukes så om dag/natt til ønsket effekt er oppnådd. Rotfylte tenner kan ofte skille seg ut fargemessig. Man kan da også under rette forhold oppnå gode resultater med det som kalles intern bleking. Da blekes det innenfra i den aktuelle tannen. 

Munnkirurgi

Det er flere grunner til at man kan trenge kirurgiske inngrep i munnhulen. Det kan være visdomstenner som må ut, tenner som har knekt eller er ødelagte, biopsier som må taes ved mistanke om slimhinnesykdom, rotspisser som er betente og må amputeres m.m. Vi vurderer hver pasient og hvert inngrep grundig før en eventuell behandling utføres, og dersom inngrepet vurderes som et spesialistkasus, feks pga høy vansklighetsgrad eller kompliserende faktorer i kjeveanatomi eller helse,  henvises pasienten til spesialist.